Skrzypiące zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • saamael
    Classic
    • 2010
    • 18

Skrzypiące zawieszenie

moje są powyżej ślepaki :P
  • Andrzej0612
    Drive
    • 2008
    • 41

Skrzypiące zawieszenie

Witam!
    Mam problem z przednim lewym zawieszeniem . Polega to na dziwnych odgłosach przypominających skrzypienie drzwi . Nasila się ten dźwięk w momencie ruszania auta oraz hamowania . Natomiast podczas jazdy dźwięk się ucisza.
    Nie wiem czym to jest spowodowane proszę pomóżcie . Z góry dziękuje .
    Pozdrawiam.

Komentarz

• kornat
      Rider
      • 2007
      • 578

A jak jest po przejechaniu przez próg zwalniający czy po innych nierównościach?

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

Andrzej0612, tulejki stabilizatora
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Viniu
          Rider
          • 2008
          • 517

Maru 123, tulejki czy gumy stabilizatora ?? A może to to samo i się wygłupiłem ?? Pytam, bo w jednym z archiwalnych tematów Microft wspominal o gumach stabilizatora...
          Pozdrawiam

Komentarz

• paulob1
            Rider
            • 2008
            • 470
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Kolegom zapewne chodzi o element nr 3 (lub 3a w zależności od wersji)z tego widoku:

To po prostu guma stabilizatora. :wink:

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

dokłądnie koszt niewielki a ulga dla uszu znacząca
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

Ja u siebie gumy stabilizatora mam nówki (Febi), wymieniane jakiś miesiąc temu wraz z amortyzatorami i tulejami wahaczy/ Niestety właśnie krótko po wymianie tych elementów u mnie zaczęło skrzypieć Jedyna rada to przesmarowanie smarem grafitowym... w poniedziałek jadę do mechanika Mam nadzieję, że znowu będę cieszył się ciszą (oczywiście taką na jaką pozwala Octavia )
                Pozdrawiam

Komentarz

• krzyzakwolf
                  Classic
                  • 2009
                  • 1

Witam mam ten sam problem ale po umyciu auta jest cicho nic nie skrzypi. Posmarowałem wszystkie łączenia siliconem w spraju i znacznie ustąpił, nie mam kanału więc dokładniej będe to robił za jakiś czas dam zanć jaki efekt.
                  Wolf

Komentarz

• Viniu
                    Rider
                    • 2008
                    • 517

Ja psikałem silikonem i WD-40 z kanału (bo mam) i nic..
                    Pozdrawiam

Komentarz

• Andrzej0612
                      Drive
                      • 2008
                      • 41

Dzięki za poradę ale wydaję mi się że łącznik oraz poduszka stabilizatora nie wpływa na tą usterkę gdyż odkręciłem łącznik a skrzypienie nie ustało , więc na tej podstawie wykluczam stabilizator.

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Wczoraj byłem w warsztacie celem przesmarowania gum stabilizatora smarem grafitowym. Panie i Panowie.. to działa Mechanik tylko trzymając ręką owe gumy czuł, że skrzypienie może dochodzić stamtąd... 20zł za robociznę, a ja znowu cieszę się ciszą
                        Pozdrawiam

Komentarz

• marekzu
                          L&K
                          • 2007
                          • 1412
                          • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez Andrzej0612
                          Dzięki za poradę ale wydaję mi się że łącznik oraz poduszka stabilizatora nie wpływa na tą usterkę gdyż odkręciłem łącznik a skrzypienie nie ustało , więc na tej podstawie wykluczam stabilizator.
                          A odkreciles oba laczniki czy tylko jeden????

Komentarz

• Andrzej0612
                            Drive
                            • 2008
                            • 41

Panowie nie uwierzycie pojechałem do mechanika i co się okazało ?
                            Rama przedniego zawieszenia miała poluzowane śruby gdyż mechanik kluczem pneumatycznym po dokręcał i skrzypienie ucichło , więc to musiała być ta przyczyna chociaż ciężko mi w to uwierzyć . Przy tych śrubach nic nie grzebałem chyba że poluzowały się samo czynnie. Dzięki za pomoc.
                            Pozdrawiam.

Komentarz

• b707
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1272

Hmm... ale duże te luzy były? Bo luzów mogło tak naprawde nie byc... ino mechanik zbyt mocno śruby dokręcił. W fabryce wszystko skręca się z okręsloną siłą... kluczem pneumatycznym można je dokręcić jeszcze mocniej... To jak z kołami... dokręcac nalezy je z siła 120Nm i nie odpadną mimo iz można mocniej... a większość wulkanizatorów/mechaników daje chyba za 180...

Zamieszczone przez Viniu
                              WD-40 ? I ty się dziwisz :roll: To rozpouszczalnik to czyszczenia elementów METALOWYCH... wchodzi w reakcje/rozposzucza tworzywa, smary, etc...

Ja dodam że jak ktos wymienił gumy stabilizatora i dalej skrzybi to wtedy mogą to byc też łączniki.
                              pzdr
                              Adam

Komentarz

• Viniu
                                Rider
                                • 2008
                                • 517

Zamieszczone przez b707
                                Viniu napisał/a:

WD-40 ? I ty się dziwisz
                                No teraz już się nie dziwię

W każdym razie u mnie pomógl smar grafitowy
                                Pozdrawiam

Komentarz

• Andrzej0612
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 41

Czy duże luzy to nie wiem ale dokręcił i przestało . Jedno jest pewne wszystko się działo w mojej obecności więc nie ma mowy o ładowanie mnie w bambuko!
                                  Powiedział dosłownie tak "Stawia kołyskę"
                                  Po dokręcał śruby i cała zabawa się skończyła.
                                  Pozdrawiam !

Komentarz

• adek81
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 41

w mojej octavce piszczenie powodował " luz w mocowaniu chłodnicy", objawy (piski) ... dokładnie takie jak opisał autor tematu.

usunięte na gwarancji

Komentarz

• Woytas
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 279

Dołacze do tematu

Od pewnego czasu na drogach nierównych przy wolnej jeździe - tak mam miedzy innymi do domu bo są budowy - słysze od przodu popiskiwanie. Czasem zdarza się tez to uslyszeć jak mocniej sie drzwi zamkną i bujnie autkiem. Czyli głowie przy bujaniu na boki.

Sprawdzę to co opisane w tym temacie. Ale jechać w ramach gwarancji (ale to raczej zuzycie elementow niz wada pewnie) czy robić samemu u zaufanego czlowieka?

Ma nadziej ze jak bede mógł sobie pozwolić na "uterenowienie" to takie problemy będą mniej dokuczliwe. :wink:

Komentarz

• tommy-79
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 28

przeczytałem na forum wszystko o zawieszeniu, pukaniu, stukaniu i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
                                        kiedy jadę po gładkim, równym asfalcie z zawieszenia nie dochodzą żadne odgłosy, ale jak tylko wjadę na drogę, gdzie powierzchnia jest pofalowana, albo łatana byle jak, z przodu dochodzi głuchy stuka a dziś jak mocniej przymroziło te stuki są mocniejsze.
                                        Jest on zawsze, jak jadę normalnie, na gazie; na luzie.
                                        Pierwsza myśl to gumy, a teraz jeszcze mróz je ścisnął, ale czy jeszcze może coś innego? Mechanika też odwiedzę, ale nie chcę jechać w ciemno

Komentarz

• zakum7
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 53

tommy-79, z stukaniem pukaniem to raczej temat rzeka trudno zdiagnozować poprzez opis . Ja miałem podobny problem. Pierw piszczenie (typowo gumowe) i dodatkowo popiskiwanie (metaliczne). Pierwsze winne były jak sie okazało gumy stabilizatora które później tak się wyrobiły że w tym tygodniu musiałem wymienić po strasznie pukało mi na nierównościach i dziurach - szczególnie jak przejechało się przez małą nierówność i buda się nie poruszyła tylko zawieszenie wtedy czuć było walnięcie jakby w podłogę. Jak powiedział mi znajomy mechanior jest to najsłabsze ogniwo zawieszenia w Octavce niestety. Dodam że pierwsze piski pojawiły się już latem Za te drugi odłos odpowiedzialna jest chłodnica a raczej jej mocowanie albo się poluzowało albo poduszeczki do wymiany.
                                          Podjedź na kanał wtedy będzie można ocenić. Przejazd przez ścieżkę diagnostyczną to też drobny wydatek a może coś rozjaśni.

Komentarz

• tommy-79
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 28

zakum7, postawiłem na gumy stabilizatory, wymieniłem (co nie było przyjemne przy -4stopniach, pod chmurką ) i jest OK; nie spodziewałem się, że aż tak były wyrobione, poprzedni właściciel chyba ich nie wymieniał .

Komentarz

• zakum7
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 53

Cieszę sie jeśli pomogłem. Jeśli uważasz że zasłużyłem kliknij pomógł

Komentarz

• wuj_stach
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 32

U mnie też coś dziwnego zaczęło się dziać. Jak auto dłużej stoi i np: wyjeżdżam rano z parkingu pod blokiem to strasznie coś piszczy a nie miałem żadnych nierówności - prosta droga, dopiero jak przyśpieszę to przestaje piszczeć i już później jest OK. Zauważyłem wcześniej, że jak wymieniłem opony na zimowe to jak zwalniałem do niskich prędkości rzędu 10-20 to też coś leciutko popiskiwało a teraz piszczy jak ruszam a auto wcześniej stało kilka godzin - zazwyczaj rano i jak wracam z pracy. Ktoś ma jakieś sugestie co to może być?

Komentarz

Pracuję...